Help!! Ineens kom je tot de ontdekking dat je zwanger bent. Je twijfelt over alles, je bent in paniek, wat nu?
Ben je jong en (bedoeld of onbedoeld) zwanger en twijfel je of je de zwangerschap wilt of kunt voortzetten?
Geeft iedereen je advies en vliegen je gedachten heen en weer? Heb je stress omdat je niet weet wat je moet doen, of wat de mogelijkheden zijn? Heb je geen idee hoe je dit nieuws aan je ouders moet vertellen?
Dan is het fijn om er met een onafhankelijke deskundige over te praten. In een of meer gesprekken word je geholpen bij het maken van een keuze die bij jou past, en krijg je antwoord op al je vragen.
Natuurlijk mag je iemand meenemen en de afspraak maken we zo snel mogelijk.
Bel of app ons gewoon. Veilig en als je dat wilt, anoniem. Hieronder kun je alvast over ervaringen van andere meiden lezen.
“Ik doe alles stapje voor stapje. Ik ga er eerst maar eens voor zorgen dat ik een goede moeder word.”
Op haar 16e ontmoet Marieke haar vriend. “Toen we ongeveer een jaar een relatie hadden, voelde ik me ineens niet zo lekker.” Met haar moeder gaat ze naar de dokter, die raadt aan om een zwangerschapstest te doen. Toen werd meteen duidelijk dat Marieke zwanger was. “Ik schrok heel erg, er ging van alles door mijn hoofd. Mijn ouders waren erbij en dus meteen op de hoogte. Zij schrokken, maar maakten ook direct duidelijk dat ze achter mij zouden staan, welke keuze ik ook zou maken.” De ouders van haar vriend reageren hetzelfde. Verder vertellen ze het nog niet aan veel mensen. Marieke is pas 8 weken zwanger en zij en haar vriend weten nog niet of ze het willen houden. “We wisten eigenlijk wel dat we het wilden houden, maar kleine dingen hielden ons tegen: we zijn nog jong, we hebben allebei geen werk, straks kun je niet meer elk weekend stappen en je ziet je vrienden minder. Dat was echt lastig en zorgde voor veel stress.” Omdat Marieke zo twijfelt, belt haar moeder naar JeM voor een keuzegesprek. “We hebben allemaal overwegingen opgeschreven. Uiteindelijk heb ik besloten dat ik mijn gevoel moest volgen, toen was het duidelijk. Dat gesprek heeft heel erg geholpen.” Na bijna twee maanden twijfelen kiest ze ervoor om het kindje te houden. Via JeM komt ze daarna bij een ‘zwangerengroep’. “Daar was nog een meisje van 17. Ik vond het heel fijn om te zien dat ik niet de enige was van die leeftijd en om ervaringen en verhalen van anderen te horen. Je leert allemaal dingen die goed zijn om te weten voor de bevalling en het is gewoon heel gezellig.“
“Ik gebruikte altijd voorbehoedsmiddelen, was gewoon ongesteld en had ook een hele platte buik. toch bleek ik ineens al 5 maanden zwanger te zijn.”
“Ik begon een buikje te krijgen, maar ik had heel veel vreetbuien dus ik dacht dat het daardoor kwam.” Van haar moeder moet Julia een zwangerschapstest doen. “Ik dacht echt dat ik niet zwanger was, maar van die test kreeg ik het toch een beetje benauwd. Ik deed de test en die was positief. Toen ben ik echt nog een half uur bij de wc blijven zitten, ik durfde er niet uit te komen.” De vader van het kindje, een goede vriend van Julia, is helemaal in paniek en verbreekt meteen het contact. Haar moeder begint te schreeuwen en huilen. Daarna zegt ze dat Julia het huis uit moet als ze het kindje niet weg laat halen. “Ik was heel bang dat ik al over de 22 weken zou zijn, dan kon ik het niet meer weg laten halen.” Meteen dezelfde avond gaat Julia met een vriendin naar het ziekenhuis voor een echo. “Daar zei de arts dat ik 23 weken en 3 dagen zwanger was. Ik kon gewoon niet meer huilen.” Gelukkig mag Julia bij haar vriendin intrekken. Daar thuis doet ze het huishouden en is ze, met hulp van JeM, druk op zoek naar een woning. Ze doet er alles aan om haar ouders te laten zien dat ze haar best doet.